U en gokken

Verslaafd

Demo behandeling

Verslaafd?
Waarom kan gokken verslavend worden
Problematisch gokken
Pathologisch gokken
Gokken in combinatie met alcohol, drugs of medicijnen

Verslaafd?

Zoveel mensen, zoveel meningen over gokken en verslaving, lijkt het. Als u wilt weten wat verantwoord gokken is, kijk dan bij: hoeveel is veel?

Gokken heeft zijn leuke en positieve kanten. Dit wordt anders wanneer mensen gokken om minder last van iets vervelends te hebben, wat dat dan ook is. Het spelen kan een manier worden om met problemen om te gaan. Gokken wordt dan een soort oplossing hiervoor. Dan heeft het gokken een functie gekregen. Bijvoorbeeld om u minder te vervelen, vanwege het verlangen naar financiële voorspoed of om u minder gespannen te voelen. Kenmerkend is dat de gokker steeds minder in staat is om andere oplossingen toe te passen. We spreken dan van problematisch gokken.

Waarom kan gokken verslavend worden?

Hier zijn meerdere oorzaken voor aan te wijzen.
Uit onderzoek blijkt dat er spelen zijn die uw zin in gokken zullen doen toenemen. Dit zijn de spelen met direct resultaat ook wel de short- odds kansspelen genoemd.
Wanneer u een hele tijd niets wint, af en toe een klein beetje en soms heel veel, vergroot dit de kans dat u door wilt spelen. Kansspelautomaten en casino spelen zijn hier een voorbeeld van.
Het afnemen van het puntenaantal of verliezen wilt u goed maken. Wanneer dit niet lukt tast dit uw gevoel van eigenwaarde aan. Verlies wordt over het algemeen niet goed verdragen. U gaat proberen het verlies terug te winnen.
Gokken is spannend en opwindend. Uw lichaam maakt stoffen aan waardoor u zich prettig gaat voelen. Wanneer u regelmatig speelt kunt u zich afhankelijk gaan voelen van dit prettige gevoel. Het gemis van deze stof maakt dat u zich onprettig voelt en weer zin krijgt in gokken. Dit gevoel kan ontstaan als u niet gokt of door prikkels die u aan het gokken herinneren.
Er is een grote groep gokkers die denkt dat ze invloed kunnen uitoefenen op kansspelen, terwijl de uitslag geheel toevallig is. Deze groep gokkers gelooft niet in toeval maar ze denken dat er een bepaalde reden is waarom ze wel of niet winnen. Ze zitten als het ware gevangen in hun magisch denken. Denkt u bijvoorbeeld wel eens dat u een geluksdag heeft of dat uw geluksgetal grote winst gaat opleveren.

Of u nu verslaafd bent of niet, het loont zeker de moeite uw gokgewoonte te veranderen als het gokken een verkeerde functie heeft gekregen. In een behandeling richt u zich op het toepassen van andere manieren om problemen op te lossen, zonder te gaan gokken. Lees meer over veranderen bij: afleren gewoonte.

Wanneer het gokken problemen oplevert, zou er sprake kunnen zijn van problematisch gokken of pathologisch gokken (verslaving). Hieronder wordt uitgelegd wat het verschil is tussen deze twee.

Problematisch gokken

Als er sprake is van problematisch gokken kun je je herkennen in minimaal één van de volgende vier punten, gezien over de periode van het afgelopen jaar:

 1. Door het gokken gaan de dingen die u thuis, op school of op het werk moet doen, steeds slechter, zoals te laat komen, wegblijven, slecht werk afleveren, schorsing van school, verwaarlozing van kinderen of huishouden.
 2. Er wordt gegokt in situaties waarin dat gevaarlijk of onverantwoord is, zoals wanneer u weg gaat om te gokken terwijl u uw kind van drie alleen thuis laat.
 3. U komt met justitie in aanraking door het gokken, bijvoorbeeld door te frauderen of door u in te laten met criminele praktijken.
 4. Het gokken gaat door, ondanks dat de problemen rondom het gokken steeds terugkomen en ernstiger worden, bijvoorbeeld ruzie thuis over teveel geld vergokken of verlies van baan door het niet nakomen van afspraken.

In geval van problematisch gokken, hoeft u geen last te hebben van ontwenningsverschijnselen. De reden om te gaan gokken, kan zijn om minder last van problemen te hebben. Gokken is dan een manier geworden om met problemen om te gaan. Het heeft dan een verkeerde functie gekregen; u speelt om u minder te vervelen, om u minder gespannen te voelen, om u af te reageren, om troost in te vinden of om afleiding voor vervelende gevoelens in te vinden. U bevindt zich in de verliezende fase. We noemen dit ook wel problematisch gokken.

Pathologisch gokken

Er zijn internationale afspraken gemaakt over wanneer je van afhankelijkheid kunt spreken, in dit geval dus afhankelijk van gokken.
Wanneer er sprake is van aanhoudend en steeds terugkerend gokgedrag zoals blijkt uit 5 (of meer) van de volgende punten:

 1. U bent geobsedeerd door gokken. Bijvoorbeeld u beleeft eerdere gokervaringen steeds opnieuw, u plant het gokken of denkt na over manieren om aan geld te komen om te gokken.
 2. U heeft steeds meer geld nodig om te gokken om de gewenste opwinding te bereiken.
 3. Herhaaldelijke pogingen om het gokken in de hand te houden of te stoppen verliepen weinig succesvol.
 4. Bij pogingen om het gokken te verminderen of te stoppen bent u rusteloos of prikkelbaar.
 5. Gokken is een middel om te ontsnappen aan problemen of om een sombere stemming te verlichten. Bijvoorbeeld een gevoel van hulpeloosheid, schuld, angst of depressie.
 6. Vaak keert u de volgende dag terug om het geld dat eerder verspeeld werd terug te winnen. U probeert quitte te spelen.
 7. U liegt tegen gezinsleden of anderen om te verhullen hoe betrokken u bent bij het gokken.
 8. U heeft onwettige handelingen begaan om het gokken te kunnen betalen, zoals verduistering, vervalsing, oplichting of diefstal.
 9. Vanwege het gokken heeft u belangrijke relaties, werk of onderwijs- of carrièremogelijkheden op het spel gezet of bent u deze kwijtgeraakt.
 10. U rekent op anderen om voor geld te zorgen om een uitzichtloze financiële situatie, die door het gokken is ontstaan, te verlichten.

Wanneer u zich in 5 of meerdere punten herkent, bevindt u zich in de verliezende fase of de wanhopige fase.

Gokken in combinatie met alcohol, drugs of medicijnen

Uit onderzoek is gebleken dat er een relatie bestaat tussen gokken en alcohol, drugs en sommige medicijnen. Wanneer u gokt, kan het zo zijn dat u iets nodig heeft om wakker te blijven of om meer te durven. Maar het kan ook zijn dat u wakker ligt van de problemen rond uw gokverslaving. U slaapt er niet van en neemt hier medicijnen voor.

Alcohol
Alcohol heeft een verdovende werking.
Als u drinkt, merkt u die verdovende werking in uw lichaam. U bent minder gevoelig voor pijn, u hoort wat slechter, u ziet en proeft minder goed. De verdovende werking heeft ook effect op uw gevoelsleven, uw emoties. Alcohol verdooft ook de hersenfuncties, waardoor zelfkritiek, uw vermogen om situaties, uzelf en anderen juist te kunnen beoordelen, afneemt.
Alcohol ontremt, wordt daarom gezegd. U doet dingen die u normaal niet zo snel zou doen.
Die werking kan goed uitkomen. U maakt gemakkelijker contact, u voelt u zekerder, u heeft minder last van schuld- en schaamtegevoelens, u piekert minder, slaapt beter in, u kunt beter van seks genieten. U kunt zelfs denken dat u beter gokt. In ieder geval gaat door de alcohol de rem om niet te gokken eerder weg zodat u makkelijker de stap neemt om te gaan gokken.
Maar daar zit ook het gevaar om afhankelijk te worden van drinken.
Het kan zijn dat u er een gewoonte van hebt gemaakt om alcohol met deze bedoeling te gebruiken. Dus om minder last te hebben van problemen zoals slecht slapen, piekeren en dergelijke. Of om riskanter te durven gokken. Als u stopt met drinken zal dit u helpen uw spelgedrag beter in de hand te houden. Als u langere tijd problemen op deze wijze opgelost hebt, weet u misschien niet meer hoe het anders kan. Dit kunt u natuurlijk wel weer leren.
Minder drinken kan u helpen om meer grip te krijgen op uw gokgedrag.
Voor meer informatie over stoppen of minderen met alcohol: alcoholdebaas.nl

Medicijnen
• Slaap en kalmeringsmiddelen (sedativa), bijvoorbeeld: Seresta® (oxazepam), Valium® (diazepam) en Temesta (lorazepam) Deze medicijnen werken spierontspannend verminderen angstgevoelens en zijn rustgevend. Ze worden voorgeschreven bij angstgevoelens, slapeloosheid en gespannenheid. Sedativa zelf hebben ook een sterk verslavende werking. Pas dus op dat u geen nieuwe verslaving ontwikkelt terwijl u de oude aan het afleren bent.
Lees meer: gokken en slaapklachten + slaaptips.
• Antidepressiva bijvoorbeeld: Prozac®, Seroxat®, Remeron®. Door het gokken kunnen de problemen zich opstapelen en u kunt het gevoel krijgen dat u er niet meer uit komt. U kunt zich steeds somberder gaan voelen. Dit kan u doen besluiten om medicijnen te gaan gebruiken tegen depressie. Deze medicijnen zorgen er vaak voor dat uw stemming beter wordt. Wanneer uw stemming verbetert zal uw zelfvertrouwen toenemen. Dit zal u helpen om uw gokproblemen aan te pakken.

Drugs
• Cocaïne en gokken is geen goede combinatie. Cocaïne is een zogenaamde upper. Van dit middel gaat u zich actiever voelen, u krijgt een betere stemming en bent verhoogd alert. Hoewel u nog steeds geen invloed heeft op het gokspel, voelt het alsof u beter gaat gokken. Cocaïnegebruik leidt gemakkelijk tot zelfoverschatting en euforie. Het gevolg is dat u sneller geneigd bent om dit middel steeds meer te gebruiken, wat tot lichamelijke en psychische problemen leidt. Met dit middel kunt u hele nachten doorgaan met het gokken, terwijl u zonder dit middel waarschijnlijk al veel eerder gestopt was met gokken.
• Speed is net als cocaïne een upper. Je voelt je actief, euforisch en bent verhoogd alert wat goede effecten lijken om te winnen met gokken. Het gevolg is dat je sneller geneigd bent om dit middel steeds meer te gebruiken, wat veelal tot lichamelijke en geestelijke problemen leidt. Bovendien kun je met dit middel het gokken langer volhouden en hele nachten doorgaan. U zou zonder dit middel waarschijnlijk eerder zijn gestopt met gokken.

Wilt u meer informatie over de werking van alcohol, medicijnen of drugs, kijk dan op de website van Tactus.