Stoppen, minderen?

Zin in gokken

Demo behandeling

Als u stopt met gokken is het normaal dat u op sommige momenten zin in gokken krijgt. Dit gevoel ontstaat doordat uw lichaam zich voor gaat bereiden op het spelen in situaties waarin u meestal gokt of wanneer u op een andere manier aan het gokken wordt herinnerd.

Om dit te kunnen begrijpen kijken we naar het voorbeeld van de hond van Pavlov.
Pavlov was een onderzoeker die keek naar het gedrag van dieren, om het gedrag van mensen beter te begrijpen.
De hond begon te kwijlen wanneer hij een bak met voer kreeg. Het lichaam van de hond bereidde zich op die manier voor op het verwerken van voedsel. Pavlov liet een bel klinken telkens wanneer de hond voer kreeg. Na een tijdje was de hond zover dat hij al begon te kwijlen als hij alleen de bel hoorde. Het lichaam maakte zich klaar om het voedsel te verwerken, terwijl er in feite alleen maar een bel ging.

Bij mensen werkt dit ook zo. Het lichaam bereidt zich voor op het gokken. Tijdens het gokken heeft u een hoger spanningsniveau en u maakt dan extra endorfine aan. Op den duur reageert uw lichaam ook al op prikkels die u herinneren aan het gokken. Het gevoel dat dan ontstaat, noemen we zin in gokken.

Deze prikkels kunnen heel divers zijn: het gerinkel van geld, het flikkeren van lampjes, een bepaalde plek of situatie maar het kan ook gekoppeld zijn aan een bepaald gevoel of een geur. Hoe zit dat bij u? Wanneer en waardoor ontstaat er bij u de drang om te gaan gokken?
Als u wilt stoppen of minderen met gokken dan is het belangrijk om deze momenten te herkennen. U kunt leren er op een andere manier mee om te gaan, zodat u controle over deze impulsen krijgt.

Uw zin in gokken zal toe nemen wanneer u meespeelt met short-odds-kansspelen.
Dit zijn spelen met direct resultaat. Dat wil zeggen dat u niet lang hoeft te wachten op de uitslag. De kansspelautomaten en de casino spelen zijn hier een voorbeeld van.
Onderzoek heeft aangetoond dat wanneer je een hele tijd niets wint, af en toe een klein beetje en soms heel veel, je lang door blijft spelen. Logisch, want je weet nooit of je nog meer verliest of dat de volgende euro je een grote prijs zal opleveren. Het afnemen van het puntenaantal of verliezen wilt u goed maken. Wanneer dit niet lukt tast dit uw gevoel van eigenwaarde aan. Verlies wordt over het algemeen niet goed verdragen. U gaat proberen het verlies terug te winnen.
Daarom is spelen op een kansspelautomaat riskanter dan bijvoorbeeld meespelen in de lotto. Het korte termijn resultaat maakt het verleidelijk meer in te zetten dan je van plan was.