Stoppen, minderen?

Hoeveel is veel?

Demo behandeling

Vuistregels
Hoeveel is te veel?
Vrouwen gokken minder dan mannen
Welke fasen van gokverslaving?
Test u zelf

Vuistregels

'Ik vind het heel leuk om een avondje met mijn vrienden naar het casino te gaan. Maar je hoort ook nog wel eens dat mensen verslaafd raken. Wanneer moet ik me zorgen maken?'

Wanneer u verantwoord wilt gokken, dan kunt u het beste de volgende vuistregels hanteren:

 • Het is uw persoonlijke keuze om te gaan spelen.
 • U bepaalt van te voren hoeveel geld u maximaal wilt inzetten.
 • Met uw vrienden bent u een gezellig avondje uit.
 • U bent niet onder invloed van alcohol of andere middelen.
 • Het gaat u om het spelen, niet om het winnen.
 • Het door u verloren geld hoeft niet te worden teruggewonnen.
 • Gokken is voor u een prettig tijdverdrijf.
 • U weet dat de kans om te verliezen groter is dan om te winnen.
 • U houdt zich aan de afspraken die u met u zelf maakt.
 • De tijd die u wilt besteden aan het spelen is door u van te voren bepaald.
 • U kunt het zich permitteren om te gokken.


Hoeveel is te veel?

'Het begon allemaal heel erg gezellig, met wat mensen afspreken om een avondje te gaan gokken. Ik won in het begin veel en werd behandeld als een prins. Gratis drankjes, hapjes en allerlei privileges. Ik was verblind door de glitter en glamour. Langzamerhand begon het mijn hele leven te beheersen. Ik kreeg steeds meer schulden en mijn vrienden gingen al lang niet meer mee. Waar ging het mis?'

Er is geen objectieve maatstaf te geven voor wat te veel is. Wat voor de een te veel is, is voor de ander geen enkel probleem. Dit kan samenhangen met uw inkomen of budget. Bij problematisch gokken kunnen de volgende kenmerken zichtbaar worden:

 • De door u zelf gestelde limiet wordt overschreden.
 • De grens wordt steeds iets verlegd.
 • Voor u is het geen spelletje meer.
 • Het gaat u alleen nog maar om het winnen.
 • U raakt in een roes wanneer u aan het spelen bent.
 • Door het gokken hoeft u niet aan uw problemen te denken.
 • U vergeet alles om u heen.
 • U hebt problemen door het gokken; u gaat gokken om die te vergeten.
 • U denkt alleen nog maar aan gokken.
 • Als u een tijdje niet kunt gokken, raakt u geïrriteerd, paniekerig of zelfs agressief.
 • De omgeving heeft problemen met uw gokken.
 • Het gokken houdt u zoveel mogelijk geheim.
 • Op tijd op uw afspraken komen wordt steeds moeilijker.
 • U raakt in de financiële problemen.
 • U krijgt psychische of lichamelijke problemen wanneer u niet gokt.
 • Met enige regelmaat moet u geld lenen.

Er is sprake van onverantwoord gokken wanneer u zich herkent in één of meer van de bovenstaande kenmerken.


Vrouwen gokken minder dan mannen

Onderzoek toont aan dat vrouwen minder gokken dan mannen. Er melden zich in de hulpverlening 90% mannen tegen 10% vrouwen.
Verveling, spanning, avontuur, de kick, het winnen en niet na hoeven denken over problemen zijn veel gehoorde redenen om te gaan spelen. Een goede verklaring voor het feit dat veel meer mannen dan vrouwen zich melden hebben we niet gevonden. Het zou kunnen zijn dat erfelijkheidsfactoren en persoonlijkheid hierbij een rol spelen. Het spelen is een bezigheid waar weinig sociale vaardigheden voor nodig zijn. Over het algemeen zijn mannen sociaal minder vaardig en hebben minder diepgaande vriendschappen. Het kan zijn dat daardoor de kansspelen een grotere aantrekkingskracht op mannen hebben.
Sinds de toename van het gokken op het internet en via sms, stijgt het aantal vrouwelijke deelnemers. Bingo is een uitzondering. Bekend is dat bingo wel een grotere aantrekkingskracht op vrouwen uitoefent dan op mannen. Vrouwen vinden bingo vaak gezellig, ze hebben daar contact met anderen.

Welke fasen van verslaving?


 Niets aan de hand

'Ik ga wel eens een avondje gezellig pokeren met mijn vrienden maar dan heb ik het ook wel weer voor een tijdje gezien.' 

Gokken is voor u een leuk tijdverdrijf. U beleeft plezier aan het spel, waarbij de gezelligheid voorop staat. U houdt met de inzet rekening met uw budget. Ook gokt u niet langer dan dat u zich had voorgenomen.  Natuurlijk is het spannend en leuk als u wint, maar als u verliest, is dat voor u geen drama. Het hoort er bij, vind u. Er is geen reden om iets in uw gokgedrag te veranderen.

De winnende fase

'Mijn grootste genot was de gokkast. Ik won veel en daardoor voelde ik me goed. De spanning en het winnen gaven me een enorme kick.'

In deze fase wordt er veel plezier beleefd aan het gokken. Als mensen de eerste keer winnen gaan ze vaak door met spelen. Het zelfvertrouwen neemt toe. De beginner denkt dat hij wint door eigen spelinzicht. Verliezen schrijft hij toe aan factoren buiten zichzelf. Zoals: het systeem deugt niet, er wordt vals gespeeld, die kast is niet goed afgesteld of ik heb een pechdag.
Zit u in deze fase dan zijn het vooral de spanning en de kickervaring van het winnen, waarom u doorgaat met gokken. U heeft nog controle, geleend geld betaalt u terug en u leent opnieuw. Langzaam dringt het gokken door in het dagelijks leven. Dit kan een punt zijn waarop u besluit uw gokgedrag aan te pakken. U gaat naar de herstelfase. Doet u dat niet, dan kunt u in de volgende fase terecht komen.

De verliezende fase

'Ik begon steeds meer te verliezen en de druk om het verloren geld terug te winnen nam toe. Maar ik wist zeker dat ik binnenkort de grote klapper zou maken.'

De schulden nemen toe, u verliest steeds meer en het zelfvertrouwen neemt af. Het verloren geld moet worden teruggewonnen. U zoekt naarstig naar manieren om geld te regelen. Dit kan door leningen bij banken of instellingen. Het gokken gaat uw dagelijks leven beheersen. Dit is zowel merkbaar op het werk als in de thuissituatie. U bent er nog van overtuigd dat u uiteindelijk gaat winnen. Op dit punt kunt u ook de keuze maken om u gokgedrag te veranderen, u gaat door naar de herstelfase. Wanneer u besluit om door te gaan met gokken, kunt u in de volgende fase terechtkomen.

De wanhopige fase

'Ik liep hele dagen verdoofd rond en was heel asociaal. Ik ging alleen nog maar bij mensen op bezoek als ik geld kon lenen en op een bepaald moment ging ik zelfs niet meer werken.'

Het gokken beheerst uw hele leven. Zowel op sociaal vlak als op psychisch en lichamelijk vlak.
Uw naasten worden wanhopig en zien geen uitweg. Op het werk gaat het helemaal fout. 
Er ontstaan steeds meer psychische klachten zoals rusteloos voelen, nervositeit, slaapproblemen en een gevoel van wanhoop. Ook nemen de lichamelijke klachten toe zoals: vermoeidheid, uitgeput voelen, diarreeklachten of hoofdpijn.
Er wordt op allerlei manieren beslag gelegd op de inkomsten. Financieel is het een puinhoop. Misschien overweegt u zelfs criminele activiteiten om aan meer geld te komen. Ook zelfmoordgedachten kunnen opspelen.
Ook op dit punt kunt u besluiten om het anders te doen. U gaat door naar de herstel fase.

De herstel fase

'Ik realiseerde me dat het zo niet langer kon. De voordelen van het gokken bestaan niet meer er zijn alleen nog maar nadelen. Ik wil zo niet verder, ik ben alles kwijt. Ik heb hulp gezocht en krijg langzaam maar zeker weer grip op mijn leven.'

U besluit uw gokgedrag aan te pakken. Daarmee is de eerste stap tot herstel genomen.
U gaat orde op zaken stellen en maakt een plan van aanpak. U kunt hier hulp bij vragen om uw eventuele financiële problemen, schulden, problemen met uw werk en wonen weer op orde te krijgen. U stelt uw naasten op de hoogte en probeert zonodig regelingen te treffen.
Om inzicht te krijgen in uw risicomomenten en automatismen, kunt u de internetbehandeling Gokkendebaas.nl volgen. U kunt leren uw gokgewoontes te doorbreken en ander gedrag aan te leren.
Herstel kan een lange weg zijn, maar is altijd mogelijk en beslist de moeite waard.