Feiten

De gokkast

Demo behandeling

Het is personen onder de 18 jaar wettelijk verboden om op gokkasten of beter gezegd, kansspelautomaten te spelen. Als er kansspelautomaten in een speelautomatenhal staan opgesteld, geldt voor deze hal een toegangsverbod voor jongeren onder de 18 jaar. Ter controle van de leeftijd van bezoekers geldt er bij de toegang van de hal een identificatieplicht. Tezamen met het verbod kansspelautomaten in laagdrempelige inrichtingen te plaatsen, wordt hiermee geprobeerd te voorkomen dat jongeren te eenvoudig met kansspelautomaten in aanraking komen.

Fruitautomaten of gokkasten moeten voldoen aan de wettelijke eisen. Ze zijn dusdanig geprogrammeerd dat je soms wint maar meestal verliest. Je kunt hier geen invloed op uitoefenen. Voor gokkasten in de horeca geldt dat slechts 60% wordt uitgekeerd als winst. Op elke euro die u besteedt aan het gokken op de gokkast verdient iemand 40 cent. De speelautomaten bij Holland Casino keren gemiddeld 92% uit (de wettelijke minimumgrens ligt daar overigens op 80%)
De kansspelautomaten horen tot de zogenaamde short-odds kansspelen. Dit zijn spelen met direct resultaat. Dat wil zeggen dat u niet lang hoeft te wachten op de uitslag. Uw zin in gokken zal toenemen wanneer u meespeelt met short-odds-kansspelen.
Onderzoek heeft aangetoond dat wanneer je een hele tijd niets wint, af en toe een klein beetje en soms heel veel, je lang door blijft spelen. Logisch, want je weet nooit of je nog meer verliest of dat de volgende euro je een grote prijs zal opleveren. Het afnemen van het puntenaantal of verliezen wilt u goed maken.
Daarom is spelen op een kansspelautomaat riskanter dan bijvoorbeeld meespelen in de Lotto. Het korte termijn resultaat maakt het verleidelijk meer in te zetten dan je van plan was.