En zij dan?

Uw kinderen

Demo behandeling

Hulp en informatie voor kinderen

Gokken en contact met uw kinderen

Als een gezinslid veel gokt, heeft dat effect op iedereen. Dat geldt ook voor de kinderen. Door de problemen die de ouder heeft met gokken, kan hij/zij voor korte of langere tijd niet volledig beschikbaar zijn voor het kind.
Kinderen van gokkende ouders zijn geen probleemkinderen, ze hoeven het niet slecht te doen op school of aanpassingsproblemen te hebben. Ze praten meestal niet met anderen over het gokken van hun ouder.
Ze lijken flink en onkwetsbaar. Toch kan het gokken door een ouder een belangrijke plaats in hun leven innemen. 
Het belangrijkste probleem voor een kind van een gokkende ouder is dat het kind niet zichzelf kan zijn, maar een rol kan gaan aannemen die het later in de problemen kan brengen. Zo zijn er kinderen die thuis bepaalde taken en verantwoordelijkheden op zich gaan nemen waar ze nog te jong voor zijn. Ook zijn er kinderen die probleemgedrag gaan vertonen om de aandacht af te leiden van de problemen thuis. Zo zijn er nog tal van andere rollen die een kind kan laten zien. Ook het gebrek aan geld kan natuurlijk een weerslag hebben op de kinderen.
Om problemen op latere leeftijd te voorkomen, zijn de volgende zaken voor kinderen van gokkende ouders belangrijk.
Allereerst is natuurlijk de basiszorg belangrijk voor hen, zoals gezond eten en drinken, naar school kunnen gaan, huisvesting, hygi├źne, veiligheid (niet blootgesteld worden aan vormen van geweld, ook geen verbaal geweld). 
Elk kind wil begrepen worden en zijn of haar verhaal kwijt kunnen wat betreft de problemen van de ouder(s). 
Gokken is een probleem van de ouder. Het kind kan baat hebben bij informatie. Het kind kan leren dat het niet zijn of haar schuld is. 
Juist kinderen hebben een uitlaatklep nodig voor hun gevoelens. 
Het is belangrijk dat er voldoende mensen beschikbaar zijn die het kind kunnen ondersteunen (sociaal netwerk).
Als ouder kunt u veel van deze zaken voor uw kind organiseren, eventueel in overleg met de school van uw kind.
Als er een probleem is, bespreek dit met uw kind op zijn of haar nivo. Kinderen voelen vaak heel goed aan dat er iets mis is; geef ze geen ruimte om teveel te gaan piekeren. Vertel ze dat het probleem er is en dat het de taak van de ouders is om dat probleem aan te pakken. 
De meeste instellingen voor verslavingszorg bieden hulp aan kinderen van ouders met een verslavingsprobleem.  

Hulp en informatie voor kinderen

Doorlopend biedt Tactus gespreksgroepen voor verschillende leeftijdscategorie├źn. Ook voor volwassen kinderen is er een gespreksgroep. Kijk op de website van Tactus
Andere instellingen voor verslavingszorg bieden ook hulp aan kinderen van verslaafde ouders. Dit kan per instelling verschillen. Neem voor meer informatie contact op met een instelling voor verslavingszorg bij u in de buurt. Voor adressen en telefoonnummers: andere instellingen.