Andere hulp

Medicijnen als hulp

Demo behandeling
Minder gokken of stoppen met gokken is natuurlijk iets wat u zelf moet doen. Er bestaat geen pil die dat voor u doet. Soms gebruiken mensen wel medicijnen ter ondersteuning omdat ze naast het gokprobleem andere klachten ervaren zoals bijvoorbeeld negatieve gevoelens of onrust gevoelens. Deze medicijnen kunnen alleen op doktersvoorschrift worden verkregen.

Aanbevolen wordt om deze medicijnen alleen als ondersteuning naast andere hulp en behandeling te gebruiken.

  • Slaap en kalmeringsmiddelen (sedativa), bijvoorbeeld Seresta® (oxazepam), Valium® (diazepam) Temazepam (normison). Deze middelen werken rustgevend, spierontspannend en verminderen angstgevoelens. Sedativa zelf hebben ook een sterk verslavende werking. Pas dus op dat u geen nieuwe verslaving ontwikkelt terwijl u de oude aan het afleren bent. 

     

  • Anti-depressiva, bijvoorbeeld Prozac®, Seroxat®, Remeron®. Deze medicijnen verbeteren de stemming en verminderen angsten. Wanneer de problemen rond uw gokverslaving zich blijven opstapelen kan het zijn dat u geen uitweg meer ziet. Uw stemming verslechtert en u voelt zich wanhopig. Medicijnen kunnen ondersteunend werken. Antidepressiva kunnen u helpen om uw stemming te verbeteren en daarmee bent u wellicht beter in staat uw gokprobleem aan te pakken.

     

  • Ritalin, is een middel dat wordt gegeven aan mensen met een aandachts (concentratie) tekort en hyperactiviteit, ook wel 'ADHD' genoemd, naar het engelstalige begrip 'Attention Deficit Hyperactivity Disorder'. Het middel vermindert de hyperactiviteit en zorgt voor een betere concentratie. Ritalin is een hulpmiddel, de aandachtsstoornis verdwijnt er niet door.
 
Er kunnen ook andere psychische klachten ten grondslag liggen aan het gokprobleem. Ook in dat geval kan de juiste medicatie helpen om het gokken onder controle te krijgen.
Wij adviseren u om contact op te nemen met uw huisarts als u denkt medicijnen nodig te hebben.