Andere hulp

Leestips

Demo behandeling
Roel Kerssemakers
Als de knikkers het spel bepalen
over gokken en gokverslaving
1992

ISBN 90 216 7051 8

Als de knikkers het spel bepalen geeft heldere en duidelijke informatie over gokken en gokverslaving. De verschillende gokspelletjes komen aan bod, de geschiedenis van het gokken en het overheidsbeleid. Aan de hand van concrete gevallen wordt duidelijk gemaakt hoe het gokken uit de hand kan lopen en hoe gokproblemen voorkomen kunnen worden. Verder geeft het boek een aantal tips over hoe je het best met een problematische gokken om kunt gaan en hoe de behandeling van een gokverslaafde in zijn werk gaat.

Fjodor M. Dostojevski 
De Speler (1866)

In 1866 schreef Dostojewski het boek ‘De speler’. Dit boek wordt algemeen erkend als een onovertroffen weergave van gokverslaving. 
‘De speler’ gaat over de eigen ervaringen van Dostojewski met de roulette. Hij legt in dit boek uit dat zijn beweegreden om te gokken kwamen door een reactie op gebrekkige levensomstandigheden. 
Zo wilde hij met het gokken geld verdienen om zijn gezin te onderhouden en de gebrekkige omstandigheden te verbeteren. (Kingma, 2002)

Henk Hermans 
Nu moet het Lukken! 
over gokken en gokverslaving 
Paperback | John H. Boom | 1995 
ISBN: 9060098358

In dit boek gaat de auteur in op de vraag hoe gokgedrag ontstaat, hoe het in stand gehouden wordt en hoe het bestreden kan worden. Aan de hand van oefeningen stelt hij de lezer in staat het gokken te leren beheersen.

Clark Accord
Bingo! 
ISBN-13: 9789038800240

Bingo vertelt het verhaal van een dag uit het leven van moeder Lyanda en haar 22-jarige dochter Naomie. Die middag zitten ze samen met enkele vaste 'bingogasten' in de bingoshuttle van Rotterdam naar Amsterdam. De sfeer is verwachtingsvol, de jackpot is opgelopen tot 5000 euro. Ze kijken al dagen uit naar deze dag. In bingohal 'De zoete inval' komen ze Guno tegen, een ex-vriendje van moeder Lyanda. Zij valt opnieuw voor zijn charmes, dit tot groot ongenoegen van Naomie en de medespeelsters.


Peter Kamphorst
Het einde van een gewoonte
ISBN: 978-90-484-2623-2

'Terugkijkend kon hij alleen maar concluderen dat hij diegene was die zich met steeds grotere verachting voor het leven in het ongeluk had gestort. Zeven lange jaren had hij zich vastgeketend in de kerkers van zijn hart met als ijzeren schakels zijn gokverslaving. Tijdens dat proces vervreemdde hij van sommige vrienden, zijn geliefden en zijn ouders. Nu was het tijd, met de moed der wanhoop raapte hij zichzelf bijeen terwijl hij uit elkaar viel.'
Dit boek verhaalt over de val in zijn verslaving en de moeizame klim terug naar het mens-zijn. Een verhaal van hoop en verdriet.